Ejszakai-futas-hu

Olvass, ha jobban akarsz futni!

2018. március 19. 11:18 - Tamás Rita
Olvass, ha jobban akarsz futni!

A futás nem csak sport, hanem életforma, szenvedély, filozófia. Ennek megfelelően számos futással kapcsolatos könyvet lehet találni a piacon, ezek közül szemezgettünk.

Scott Jurek-Steve Friedman: Futni, enni, élni
 
Scott Jurek minden idők egyik legsikeresebb ultrafutója volt, egészen addig, amíg vissza nem vonult. A zseniális sportoló könyve nem csak életrajzi összefoglaló, nem csupán a versenyszellem és a küzdeni tudás himnusza, hanem még annál is sokkal több. Az élet lényegét mutatja be, a saját szemüvegén keresztül. A karrierje során vegánná váló, a szakma minden csínját-bínját elsajátító, a sajt határait maximálisan kitoló sportoló mindenről a legnagyobb őszinteséggel vall.
 
Scott_jurek-steve_friedman_futni_enni__lni_nagy
 
Kilian Jornet: Futni vagy meghalni
 
Felfutott a Kilimandzsáró csúcsára és leereszkedett onnan – mindenkinél gyorsabban. Csúcsot csúcsra halmozott, akár az Ultra-Trail du Mont Blanc-on indult, akár a Transpirenaicán vagy éppen a Tahoe-tó-kerülésen. Számára minden a győzelem, tehetségét maximálisan kihasználta, naplóját felhasználva tapasztalatait könyv formájában tette közzé. A  skyrunning világbajnoka szintén nem csupán a futónaplót tesz elénk, sokkal inkább egy kiforrott életfilozófiát.
 
Lubics Szilvia: Másfél nap az élet
 
Másfél nap kell a Spartathlon 246 kilométeres távjának teljesítéséhez, de az oda vezető út sokkal hosszabb. Lubics Szilvia, a verseny háromszoros magyar győztese erről az útról ír könyvében, amely már a harmadik kiadására vár. A háromgyerekes fogorvosnő, aki felnőtt fejjel lett a futás szerelmese, aztán megszállottja, őszintén beszél a célért folytatott harcról, a lemondásokról és a magánéleti n ehézségekről is.
 
Lubics
 
Christopher McDougall: Futni születtünk 
 
Mivel a szerző egyszerre újságíró és fanatikus futó, két szemszögből láttatja a futást. Foglalkozik a Mexikóban élő tarahumara indiánokkal, akik a világ legjobb futói, utánajár, hogy miként lesz egy vízimentőből alig másfél év alatt Amerika legjobb női ultrafutója. De a saját személyes példáját is körbejárja: hogyan képes egy amatőr futó, akit egy sérülés eltérít a futástól, visszatérni és heti 120 kilométert futni úgy, hogy egy új edzésmódszert alkalmaz és megváltoztatja az étrendjét. Sokoldalú könyv a futás szerelmeseinek.
 
 
Haruki Murakami: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
 
A japán író saját futókarrierjét dolgozza fel a könyvben, amely nem hasonlítható a többi könyvhöz, hiszen szakértelem terén nem annyira mély, inkább a benyomások kal dolgozik. A hitvallásával persze teljes mértékben lehet azonosulni: bármibe fog az ember, sok gyakorlás és kitartás kell ahhoz, hogy elérje a célját. 
 
Carrie Snyder: A futónő
 
Aganetha Smart története valós élethelyzeten alapul: 1928-ban az olimpián először engedték a nőket 800 méteren futni, de aztán 1960-ig megint megtiltották, hogy a lányok ezen a „hosszú” távon versenyezzenek, mondván: többen összeestek a célban. Aggie története a női futók története a múlt század elejéről, amikor még harcolni kellett a nők álmaiért, boldogulásáért, azért a jogáért, hogy egyáltalán kipróbálhassák magukat. Noha a főhős egy futó és a futás szeretete átitatja a regényt, az írás ez esetben is sokkal többről szól, mint a futásról.
 
Csakatietek
Nevezz be az 575 Sunset Run-ra. Szuper hangulat, gyönyörű futópálya, bővebb infó itt
 
Dr. Carl Foster-Sally Edwards-Roy M. Wallack: Futók kézikönyve
 
Aki nem akar edzővel futni va gy nem engedheti meg magának, hogy szakember irányításával tegye meg az első lépéseket a futás világában, annak ajánlott a Futók kézikönyve, amely a sporttudomány vívmányait és a gyakorlati tudnivalókat ötvözi. Kezdők és haladók is találnak benne hasznos tudnivalót, a szerzők célja nem csak az, hogy az olvasó minél jobb eredményeket érjen el, hanem az is, hogy mindezt sérülések nélkül tegye.
 
Thor Gotaas: A futás világraszóló története
 
Érdekes olvasmány azok számára, akiket a futás a történelem tükrében is érdekel. Korok és kultúrák futáshoz való viszonyát mutatja be olvasmányos formában, és a jelen történéseit sem hagyja figyelmen kívül, betekintést nyerhetünk napjaink elismert klasszisainak életébe is.
 
A_futas_vilagra_szolo
 
 Franz Wöllzenmüller: Futólépésben a maratonig
 
Kezdők számára ajánlott a könyv, amely olyan alapvetőségeket mutat be, mint például a helyes öltözék, a futótechnikák, a cipőválasztás, az étkezés, futás különböző életkorokban és élethelyzetekben, keresztedzések, sérülések vagy éppen a regeneráció, de edzésprogramokat is közöl a kezdő szinttől egészen a maratoni távig.
 
575
 Egyedi, prémium futóruházat és kiegészítők az 575 Shopban
 
John Brewer: Futók kézikönyve
 
A Javítsd a technikád a tudomány segítségével alcímű könyv a többi futó szakkönyvhöz hasonlóan praktikus tanácsokkal látja el a hobbifutókat, de talán a tudományos háttér itt még mélyrehatóbb, a légzéstechnikától kezdve az energianyerő-folyamatokon át a futás élettani előnyeinek számbavételéig valóban minden fontos futóterületet érint. 
 
Futok_keziko_john
 
Ed Caesar: Kétórás maraton
 
Vajon ki lesz az, aki átlépi a ma már nem is olyan távolinak tűnő határt? Ki lesz az első, akinek meglesz a kétórán belüli maratoni táv? A szerző a kérdésre úgy kereste a választ, hogy bejárta a világ legnagyobb versenyeit, elkalauzolja az olvasót Kenya távoli falvaiba, ahol a legjobb maratoni futók „teremnek”, bemutatja a kultikus távhoz fűződő legendákat, beszél arról, hogy ez a küldetés sokkal többről szól, mint a futásról.
 
Richard Nerurkar: Maratoni futás mindenkinek
 
Az egykori kiváló maratoni futó saját példáján keresztül mutatja be a futás világát: a hatékony felkészülést, az edzések felépítését és azok periodikusságát, a terhelés növelését, az állóképesség fejlesztését, a tempó fokozását, valamint a versenyre való közvetlen rákészülést. 

Íme a 2019-es SUNSET RUN 14 km választható pro futótrikói

2019. február 6. 17:00 - I love Balaton
Íme a 2019-es SUNSET RUN 14 km választható pro futótrikói

Mind a 8 felső összesítve ebben az írásban


Regisztráció & Nevezés a 2019-es Sunset Run-ra

Olvass és tudj meg mindent


Mi túl hideg már a kinti futáshoz?

2019. január 30. 18:08 - Flander Marci
Mi túl hideg már a kinti futáshoz?

Természetesen ez a kérdés is nagyban emberfüggő.


Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

2019. január 25. 09:14 - Flander Marci
Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

Széles körben elfogadott, hogy a regeneráló futások célja, hogy megkönnyítsék a felépülést.


Át nem vett rajtcsomagok

2018. június 12. 09:59 - Kovács Erika
Át nem vett rajtcsomagok

Így kaphatod meg, ha nem tudtál eljönni


575 Sunset Run - Eredmények

2018. június 10. 09:39 - Kovács Erika
575 Sunset Run - Eredmények

7k és 14k eredmények a versenyről


Bemelegítés 20.30-tól Túróczi Rékával

2018. június 6. 12:35 - Kovács Erika
Bemelegítés 20.30-tól Túróczi Rékával

Felfokozzuk a hangulatot a verseny előtt


575 SUNSET RUN - Nevezz be és rajtolj a naplementében!

Aki a korábbi években indult már az I love Balaton Éjszakai Futáson megtapasztalhatta, hogy egy különleges versenyen vehet részt. tovább

Technikai futó felső 2. rész – Most a férfiaké a terep!

2015. november 27. 13:58 - Kovács Erika
Technikai futó felső 2. rész – Most a férfiaké a terep!

Teljesen új színkombináció és minta, itt az első választható mez!


Emelkedős edzés – Vágj bele, hogy még jobb lehess!

2015. november 26. 10:41 - Flander Márton
Emelkedős edzés – Vágj bele, hogy még jobb lehess!

Hogy miért jó az emelkedős edzés és hogyan végezzük?


Ismét egyedi technikai futó felsőkkel lepünk meg Benneteket!

Kíváncsi lettél? Klikkelj!